Startsida Doktorandhandboken

 

Intervjuer

Här kan du läsa intervjuer med doktorander, fackliga företrädare, professorer och andra personer med anknytning till forskarvärlden.

Ingrid Elam, dekan Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet


År 2010 infördes en examen i konstnärlig forskning. Men hur denna nya examen skiljer sig från en generell doktorsexamen, och vilken funktion den fyller, är inte helt enkelt att sätta fingret på. Läs mer »

Jayesh Pandya

, har utländsk bakgrund


Jayesh började doktorera i Indien men var inte helt nöjd med labbmiljön. Efter nästan ett års studier fortsatte han sina forskarstudier vid ett bioteknikföretag i Indien... Läs mer »

Jeanette Lindberg, ordförande i SDF


— Många doktorander kanske kommer direkt från en femårig grundutbildning där de var med i kåren hela tiden, men när de sedan blir doktorander så kopplar de inte att de har en anställning och således borde vara med i ett fackförbund. Läs mer »

Jitka Lindén: "Du behöver inte älska din handledare"


De vanligaste problemen för doktorander har att göra med handledaren. Jitka Lindén har tittat närmare på denna mycket speciella relation. Hon menar att handledarens roll inte alltid är helt enkel, men har också några råd till doktorander.
Läs mer »

Lena, före detta "skuggdoktorand"


Stå på dig och ta inte ta vilken skit som helst. Kräv att bli behandlad med respekt. Kolla upp vilka regler som faktiskt gäller. Om du tycker du blir utnyttjad acceptera inte det utan ställ krav. ... Läs mer »

Monas handledare saboterade avhandlingen


När Mona var halvvägs in i sin avhandling ställdes konflikten med handledaren på sin spets. Hon drabbades av en kollaps och fick sjukskriva sig i flera månader. Trots att universitetet till slut lät henne byta handledare så var problemen inte över.
Läs mer »

Pia Grahn, doktorand vid forskarskola


— Att forska är mycket mer än jag trodde. Alla dagar är olika, med utbildning, undervisning och forskning, och man lär sig något nytt varje dag... Läs mer »

U

fuk Kirik

, har utländsk bakgrund


Ufuk berättar att eftersom han inte är svensk medborgare så blir det mycket extra pappersarbete, särskilt i kontakterna med Migrationsverket och ambassaden... Läs mer »

Vicki Wenander, industridoktorand


Hon rekommenderar att den som funderar på att bli industridoktorand först går igenom alla för och nackdelar med att doktorera, vilka styrkor och svagheter man har, vilka uppoffringar som kan krävas och vilka vinster det kommer att ge...  Läs mer »
Senast uppdaterad: 2014-08-26

NYA INTERVJUER?

Har du förslag på personer vi kan intervjua?

Skicka gärna in ditt förslag via vårt kontaktformulär.

Universitets- och högskolerådets logotyp
Universitets- och högskolerådet Box 45093 104 30 Stockholm www.uhr.se
Telefon: 010-470 03 00  E-post: Till kontaktformulär